W rynku hotelarskim na całym świecie tkwi ogromny, wciąż nie w pełni wykorzystany, potencjał. Branża jest jednak wciąż jeszcze traktowana przez banki udzielające kredytów z pewną rezerwą, jako dość ryzykowna i niegwarantująca zysków na stałym poziomie. Powoli wzrasta w Polsce popyt na finansowanie środków trwałych (i nie tylko) w hotelarstwie przez leasingodawców.
Leasing wyposażenia hoteli – jego charakterystyka
Na zachodzie Europy wykorzystanie leasingu wyposażenia hoteli i restauracji przekroczyło już jedną trzecią wszystkich tego typu inwestycji w regionie. Na rynku włoskim czy niemieckim coraz częstsze jest również branie w leasing całych obiektów. Operacje te przeprowadza się przede wszystkim w przypadku hoteli doskonale rozpoznawalnych marek, co najmniej czterogwiazdkowych, z minimalnie 70% obłożeniem i w dość dużych miastach.
Z perspektywy podatkowej leasing jest niezwykle opłacalnym sposobem na finansowanie wszelkich inwestycji w gastronomii. Dodatkowo jest bardzo prosty i szybki. Dlatego zarówno potężne korporacje, jak i firmy dopiero stawiające pierwsze kroki w branży tak często i chętnie korzystają z tej metody zewnętrznego pozyskiwania środków trwałych do przedsiębiorstw.
Przy minimum formalności i braku wkładu własnego finansowane jest aż 100% wartości całego wyposażenia na okres do 60 miesięcy. Decyzje leasingowe zapadają bardzo szybko. Wystarczy działać na rynku od co najmniej sześciu miesięcy i można podpisywać bezpieczną umowę leasingową.
Co można sfinansować leasingiem w gastronomii?
Leasingiem można sfinansować w hotelarstwie oraz gastronomii mnóstwo elementów wyposażenia restauracji, barów i hoteli i różnorodnego osprzętu – nowego oraz używanego, doskonałej jakości. Przedmiotem leasingu mogą być przykładowo meble hotelowe: łóżka, szafy, komody, stoły, krzesła, fotele, a także drobniejsze, lecz równie istotne dla tworzenia klimatu wnętrza, akcesoria dekoracyjne (lustra, dywany, obrazy) oraz sprzęt RTV. Ta forma finansowania obejmuje także sprzęt baristyczny, taki jak chromowane ekspresy do kawy oraz kosztowne, technologiczne wyposażenie kuchenne:
- piece konwekcyjne, konwekcyjno-parowe, do pizzy lub piekarnicze,
- linie kuchenne – kuchenki, płyty grzewcze, okapy, zmywarki,
- sprzęt chłodniczy, bufety, kruszarki do lodu,
- stoły kuchenne ze stali nierdzewnej, blaty, meble,
- specjalistyczne oświetlenie, często na indywidualne zamówienie.
Leasing wyposażenia hoteli w całości finansuje również wszelkie elementy niezbędne do sprawnego funkcjonowania hotelowej pralni i magla, systemy monitoringu, infrastrukturę telekomunikacyjną, meble i akcesoria do pomieszczeń administracyjnych i gospodarczych. Dodatkowo zapewnia również środki na urządzenia typowo rekreacyjne, relaksacyjne, wyposażenie solarium, a nawet flotę samochodów osobowych oraz dostawczych.
Kwoty najczęściej podpisywanych umów w branży hotelowej rozpoczynają się od około 100 tysięcy złotych. W przypadku współpracy z kilkoma obiektami jednej sieci transakcje często przekraczają 2 miliony złotych.
Najnowsze komentarze